diumenge, 7 de juliol de 2013

MEMÒRIA DRUPAL


Dades descriptives del portal web:

Les dades descriptives més importants en aquesta pàgina web són les següents:

·       Nom de la web: Civilitzacions de l’antiguitat
·       Subtítol: El camí dels antics pobladors. Informació important
·       Tema de la web: Bartik
   
Comentaris sobre el portal web creat

La creació d’una pàgina web amb Drupal és bastant complicada ja que és un programa difícil de gestionar. Tot i així he aconseguit crear una web bastant senzilla de comprendre i consultar.

L’estructura de la capçalera és bastant senzilla. Consta de tres parts fonamentals: una imatge, un títol i un subtítol.

La part de col·locar el títol va ser fàcil ja que l’havíem posat en començar la web. Només vaig tenir que desar la configuració i ja va aparèixer.

El subtítol va resultar més difícil ja que no m’apareixia. Després de remenar els menús i la configuració vaig tornar a la pagina on havíem posat el títol al començament. 
Una vegada allà només em va caldre col·locat el subtítol al seu lloc. A partir d’aquell moment em va aparèixer el subtítol a la capçalera de la web.

L’últim aspecte de la capçalera era la inclusió d’una imatge. Primerament vaig accedir a la pàgina on havia col·locat el títol i el subtítol. Una vegada allà vaig buscar un lloc on col·locar un enllaç per penjar-la per tal que es visualitzés bé.
Després d’un procés de cerca prolongat vaig trobar el lloc precís per penjar la imatge triada.

Ja estava preparada per tancar el tema de la capçalera quan vaig veure que amb la inclusió de la imatge, el títol i el subtítol havien desaparegut.

Primerament no vaig saber perquè havia passat aquesta desaparició. Finalment vaig decidir canviar la imatge per veure que passava. Després del canvi d’imatge el problema no va desaparèixer.
Per últim vaig buscar una imatge més petita per veure si les mesures era el problema. Amb aquest canvi vaig poder veure que la capçalera ja tenia els tres element demanats: imatge, títol i subtítol. El problema es va resoldre.

Abans d’introduir el contingut a la web vaig tenir que crear els menús sota la capçalera. Primerament vaig triar el tema Arthemia ja que deixava fer submenus però al final em vaig decantar per la presentació i la possibilitat de fons de color del tema Bartik.
Una vegada triat el tema vaig fer els menús, superiors en nombre als menús demanats ja que la opció de submenus de Bartik és bastant limitada, és a dir, no em deixava veure els submenus de cap de les maneres.

Un dels aspectes que se’ns demanava era la presència d’un caixetí de cerca i una enquesta com a mínim.
Tant la cerca com la creació de la enquesta em van resultar poc complicades de fer, només vaig tenir que habilitar els blocs als menús d’administració.
Per últim vaig col·locar la data i el nom al peu de pàgina sense cap mena de dificultat.

Una vegada fet tot això em vaig posar a fer els aspectes que em semblaven més difícils, com per exemple les taxonomies, les etiquetes, els drets de peu de pàgina, la versió multilingüe i, per últim la bibliografia.

Els primers problemes que van sorgir en aquests aspectes van ser on col·locar els drets de peu de pàgina. Després de molt buscar i intentar no he pogut posar els drets a la web ja que no he trobat el lloc on s’ha de posar.

El segon problema que m’he trobat ha estat la versió multilingüe ja que després de fer la configuració de llengües no m’ha deixat aplica la traducció. Tot i així tinc els mòduls habilitats i ben configurats. Finalment, després de molt intentar-ho, he aconseguit fer una versió multilingüe en català i castellà.

El tercer problema ha estat la bibliografia encara que tinc el mòdul activat. Per solucionar el problema he creat un menú on he col·locat els enllaços d’on he tret la informació per crear el contingut.

L’últim problema i més important que m’ha creat la web de Drupal ha estat les taxonomies i etiquetes. Primerament vaig poder crear algunes etiquetes, però encara que tenia el bloc habilitat em demanava la instal·lació d’altres mòduls.
Després de configurar aquests mòduls em va desaparèixer el menú de l’administrador. Per aquest motiu no vaig poder continuar.

Després de solucionar el meu problema amb el menú vaig tornar a intentar la creació d’etiquetes però el programa no em va deixar visualitzar-les a la web de cap de les maneres, tot i tenir-ho habilitat. He arribat a la conclusió que els mòduls no són gaire complets o tenen algun problema de construcció.

Comentaris sobre Drupal

El Drupal és un programari bastant complicat per als alumnes que no l’hem tocat mai.
Una vegada hem fet algunes incursions en la web recent creada et vas adaptant a ella però caldria més temps i més classes per aprendre a elaborar pàgines més completes.

Crec que el principal problema que hem tingut amb Drupal ha estat el desconeixement del programari. Com que no havíem fet servir el programa ni tampoc havíem sentit a parlar d’ell, no sabíem com fer-lo servir de la millor manera.

Els temes de Drupal són molts i tenen unes característiques molt diferents entre ells, com per exemple la col·locació dels blocs o l’elaboració dels menús. Per solucionar aquests problemes m’ha calgut anar canviant d’un tema a un altre i al final m’he decantat per el tema Bartik, ja que és el que em va semblar més fàcil de fer servir.

Per últim dir que una vegada fet servir, Drupal no resulta un programa tant difícil. Més aviat resulta un programari molt útil per administrar i gestionar una web senzilla però, com en tot, calen moltes hores d’utilització per poder-ne treure un bon resultat.

Noelia González Castarlenas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada